Domeniul de aplicare al acestor teste il constituie:
Verificarea aptitudinii de exploatare in conditii de siguranta se poate aplica la:
• Cladiri de patrimoniu si poduri vechi
• Cladiri sau poduri construite in solutii tehnice inovative
• Prefabricate executate in solutii tehnice noi
• Grinzi, plansee, ferme metalice, scari, platforme, balcoane, balustrade
• Fundatii, ziduri de sprijin, parapeti etc
Caracterul de unicitate al fiecarei constructii impune ca si testarea acesteia sa se faca dupa un Proiect de Incercare propriu elaborat prin conlucrarea tuturor factorilor implicati – Proiectant, Beneficiar, Laborator. Functie de scopul urmarit testele se pot efectua cu forte statice concentrate sau distribuite. In cazul fortelor statice concentrate utilizam prese hidraulice iar in cazul sarcinilor distribuite utilizam greutati de lest de diferite tipuri - bazine de apa, saci de nisip/apa/ciment etc.
Functie de modul determinant de solicitare a elementelor de constructii se disting incercari axiale sau cu forte orizontale. Un bun exemplu sunt elementele de fundatii de tip piloti, micropiloti, incluziuni etc.:
O ramura speciala a acestor tipuri de teste o constituie testarea parapetilor si a balustradelor. Impactul acestor tipuri de structuri asupra sigurantei utilizatorilor este unul major. De la simple balustrade de balcon pana la balustrade de siguranta in mari aglomerari urbane (stadioane, sali spectacole etc.) aceste structuri nu sunt testate conform normelor din Uniunea Europeana. Din pacate, in tara noastra, legislatia este deficitara sub acest aspect. In acest sens mentionam legislatia din U.K. care prevede, in cazul stadioanelor, testarea ANUALA a cel putin 25% din numarul total de parapete/balustrade.